Uğurum Özel Eğitim
Eğitim Ana Dalları
Uğurum Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi beş ana dalda eğitim vermektedir.
Bunlar;
Zihinsel Yetersizliği Olan Bireyler için Destek Eğitim Programı
Zihinsel yetersizlik, bireylerin bilişsel yeteneklerinin normalden daha düşük olduğu bir durumu ifade eder. Bu durum, genellikle doğuştan gelir veya çocukluk döneminde gelişim sırasında ortaya çıkar.
Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı
Her bireyin öğrenme tarzı farklıdır ve bazıları öğrenme güçlüğü yaşayabilir. Öğrenme güçlüğü, bireyin bilgiyi işleme, anlama veya hatırlama yeteneğini etkileyen bir durumu ifade eder.
Dil ve Konuşma Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı
Dil ve konuşma, insanların iletişim kurma ve düşüncelerini ifade etme becerilerinin temelini oluşturur. Ancak, bazı bireyler dil ve konuşma bozukluğu yaşayabilirler.
Bedensel Yetersizliği Olan Bireyler için Destek Eğitim Programı
Bedensel yetersizlik, bireylerin hareket yeteneklerinde kısıtlamalar yaşadığı bir durumu ifade eder. Bu tür bir yetersizlik, doğuştan veya sonradan kazanılmış olabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı
Otizm, birçok farklı semptom ve belirti gösteren karmaşık bir nörogelişimsel bozukluktur. Otizm spektrum bozukluğu (OSB), bireyler arasında büyük varyasyonlar gösterir ve her bireyin ihtiyacı farklıdır.
Öğretmenlerimiz geleceğimizin mimarlarıdır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Literatürde disleksi (okuma sorunu) öğrenme bozukluğu ile eş anlamlı olarak ve bazen konuşma, dinleme ve anlama yetilerindeki sorunları içerecek şekilde geniş bir anlamda kullanılır. Düşük sosyoekonomik durum, anksiyete, depresyon veya obsesif sorunlar akademik- bilişsel yetkinliçi olumsuz etkilese de günümüzde daha çok nörobiyolojik nedenlerin etkili olduğu kabul edilir. Motor gelişim bozuklukları, iletişim sorunları, özellikle Asperger sendromu olmak üzere yaygın gelişimsel bozukluklar, dikkat eksikliği ve tik bozukluklarında da sıkça öğrenme sorunu görülebilir. Disleksi, zekası normal ya da normal üstü olan, herhangi bir duyusal, nörolojik, fiziksel, ruhsal ve kültürel özrü olmayan okuma, yazma, matematik, kendini ifade etme, düşünme, zaman ve mekanda yönelme alanlarından biri veya birkaçında yetersizliğe yol açan bir bozukluktur. Disleksi sendromlu bireylerde beynin sağ ya da sol yarım kürelerinin gelişmediği veya az geliştiği ince ve dar olduğu görülür. Yapılan araştırmalar, Bu bozukluğa neden olan etmenler konusunda kesin sonuçlar vermemekle birlikte, düşük kilolu doğumlar, doğum öncesi ve doğum sonrası yaşanan sorunlar, dikkat eksikliği bozuklukları, yeme alışkanlıkları, bazı alerji türleri, görsel – işitsel – algısal ve benzeri sorunların özel öğrenme güçlüğü ile ilişkili olduğu varsayılmaktadır. Ancak bunlar her çocukta farklı durumlarda ortaya çıkmakta ve her çocuk için farklı nedenler ortaya koyulabilmektedir. Disleksi, gelişimsel nörolojik disfonksiyona bağlı okuma sorunlarını ifade eder. Disleksi bir sendrom olup pek çok alt grubu vardır. Gelişimsel disleksi (primer veya spesifik disleksi), özgül okuma bozukluğu olarak da bilinir ve öğrenme bozukluklarının %80’ini oluşturur. Disleksi üstün zekâlı çocuklarda veya averaj altı çocuklarda açığa çıkabilir. Bazı araştırmacılar dislekside temel mekanizmanın, peş peşe gelen sesler arasında ayrım yapamamak olduğunu savunurken, çoğunluk ünlüünsüz kural yanlışlarını ve fonolojik farkında olmamayı temel sorun olarak görmektedir. Disleksisi olanların yazı hataları çok tipiktir. Özellikle b, p, d harfleri şekil ve ses açısından birbirine benzediği için çok sık karıştırılır. Ayna, hayali yazı (mirror writing) görülür. Çocuk her şeyi ters yazar ya da yazdığını tersten okur. Böylece “ev” yazıp “ve” diye okuyabilir, birbiri ardına gelen harfleri bitiştirir. Noktalama işaretlerini bozuk kullanır. Yazıları genellikle bozuktur. Disgrafi eşlik eder. Kopyalayarak daha iyi yazarlar. Diskalkuli de eşlik edebilir. Okul başarısızlığı, okul reddi, davranış sorunları, düzen bozucu davranış, hiperaktivite, migren, enürezis, anksiyete, depresyon, geri çekilme başlıca diğer sorunlar olabilir. Çocuğun kişiliğine göre bu sorunların ağırlığı ve niteliği değişebilir.
Kaynak:Uygar Salman, Serdal Özdemir, Arzu Berna Salman, Fatma Özdemir İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı, Malatya, Türkiye
"Zihinsel Engel" Hakkında.
AMAÇ
Öğrenme faaliyetinde kazandırılacak bilgi ve beceriler doğrultusunda uygun ortam sağlandığında zihinsel engellileri tanıyabileceksiniz.
1. ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
Gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumlu davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten genel zeka fonksiyonları açısından normalin altında olma durumu şeklinde de ifade edilen zihinsel engel ile ilgili zekanın tanımının, zihinsel engelin sınıflandırılmasının ve özelliklerinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle bu faaliyette bu konular ele alınacaktır.
2. Zekânın Tanımı ve Özellikleri
Biliş, ileri zihinsel süreçleri içerir. Zihinsel süreçlerde, dikkat, algı, bellek, dil gelişimi, okuma ve yazma, problem çözme, anımsama, düşünme, akıl, yaratıcılık kavramlarını kapsayan geniş bir terim olarak ifade edilir. Bilişsel gelişim, doğumdan başlayarak, çevredeki dünya ile etkileşimi sağlayan ve dünyayı anlamayı sağlayan bilginin edinilip kullanılmasına, saklanmasına, yorumlanarak yeniden düzenlenmesine, değerlendirilmesine yardım eden, bütün zihinsel süreçleri içine alan bir gelişim alanıdır. Bilişsel gelişimin amacı, soyut şekilde akıl yürütme, varsayımsal durumlar hakkında mantıksal düşünme, kuralları karmaşık ve daha yüksek yapıda örgütleme olarak görülür.Piaget’e göre bilişsel gelişim, organizmanın doğumdan ölümüne kadar farklı basamaklardan geçerek düzenli olarak niteliksel bir değişim içine girmesi olarak tanımlanır. Bilişsel gelişim ve zekâ birbirinin destekleyicidir. Bilişsel etkinlikler zekâ gelişimine katkı sağlar. Zekâ düzeyi ise bilişsel etkinliklerin ürünü ile ilişkili olarak ortaya çıkar. Çocukların hepsinin gelişimsel becerileri, temel düzey olarak aynı yaşta aynı oranda gelişmeyebilir. Bazı çocuklar herhangi bir yaşta diğer çocuklara oranla daha avantajlı ya da dezavantajlı olabilir.
3. Zekânın Özellikleri
Piaget, zekâ için katı, bağlayıcı ve sınırlı tanımlar vermekten kaçınmıştır. Piaget’e göre zekânın özellikleri şunlardır:
— Zekâ, biyolojik uyumun özel bir halidir. Bu uyum bireyin çevresi ile etkileşim kurmasını yardım eder.
— Zekâ bir çeşit dengedir. Zihinsel yapı ile çevre arasında devamlı olarak gelişen, yenilenen dinamik bir dengenin ifadesi olarak görülür.
— Zekâ yaşayan ve eylemlerde bulunan zihinsel işlemler sistemidir. Bilgi edinmek için eylem gereklidir.
Çocuklar eylemlere girişerek, çevresini keşfedecek ve bir şeyler öğrenecektir.
Başka bir ifadeyle zekâ, bireyin sahip olduğu beden, sosyal yetenek ve fonksiyonlarının bütünleşerek oluşturduğu çok yönlü öğrenme, öğrenilenlerden yararlanma, uyum sağlama ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
4. Zihinsel Engelli Çocuklar
Zihinsel engelli çocuklar, gelişim sürecinde zihinsel işlevlerde normal gelişim gösteren çocuklardan önemli derecede gerilik ve uyumsal davranışlarda yetersizlik göstermektedir. Bu nedenle bu çocuklara yönelik kavramların ve özelliklerin ele alınması önemlidir.
5. Temel Kavramlar ve Tanımı
Günümüzde herkes tarafından kabul edilen zihinsel engelli çocuk tanımı yapılabilmiş değildir. Konuyla pek çok meslek grubunun ilgilenmesi, her meslek grubunun konuya kendi ilgi alanından bakması, bunun yanında zihinsel engelli son derece karmaşık özelliklere sahip bir durum olması, ortak bir tanım yapılabilmesini zorlaştırmaktadır. 1940’larda Doll, zihinsel engellilik durumunu altı ölçüt sıralayarak tanımlamıştır.
Bunlar;
– Zihinsel normalin altında olma,
– Bunun nedeni olarak sosyal yetersizlik,
– Gelişimde duraksamaların ve kesikliklerin olması,
– Doğuştan ya da çocukluktan zihinsel yetersizlik,
Olgunlaşmanın gecikmesi, Kalıtsal nedenlerin ya da hastalıkların bir sonucu olarak yapısal kaynaklı zihinsel yetersizlik,
Kalıcı ve iyileştirilemez bir durumun bulunması.
Doll’un karmaşık gözüken bu tanımı, daha sonraki yıllarda yapılan pek çok tanım için temel olmuştur. Davranış analizi görüşüne göre ise zihinsel engellilik ‘bireyin geçmişini oluşturan olaylar tarafından biçimlendirilen davranış dağarcığının sınırlı olması’ olarak tanımlanmaktadır.
Kaynak: T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Adres
- Basınevleri Mahallesi Yankılar Sokak No:57-59 Keçiören/ANKARA
- +90 (312) 360 3383
- info@ugurumozelegitim.com
Sosyal bağlantılarımız
Sayfalar
Uğurum Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Ankara’da hizmet vermekte olan resmi bir kuruluştur.